Jahodová vůně - naivní i svůdná.

 
Přivoňte ke košíku jahod.

Jedním nádechem spustíte kaleidoskop emocí.

Takřka bez výjimky mnohé z nás zaplaví chuť na jahody, podobně jako v případě vůně broskví či jablek.

Jen vůně jahod se zdá být rychlejší v odpovědi našich smyslů.

Pojďme se na vůni tohoto chutného ovoce podívat více zblízka.
 

 

Na 350 různých molekul vůně jahod činí celistvý vonný model.

 

   Komplexnost vonné směsi, kterou jahody disponují, je potřebná, aby jahoda opravdu voněla jako jahoda.

   Jakousi "základní" skupinu vůní činí 12 molekul, které se vzájemně doplňují, a každá sladká jahoda je obsahuje.

   Stačilo by jednu z této skupiny odebrat a jahoda už nebude jahodou.
Jahodová vůně i jahoda sama, stejně jako vše okolo nás, je chemie. A to prosím velmi složitá organická chemie.

   Analýza jahodové vůně přinesla překvapující informace o smyslových vlastnostech vonných tónů, ze kterých se skládá.

   Ještě než si je popíšeme, řekněme si, že existuje/je používán tzv. smyslový FD faktor, který vypovídá o stupni ředění, kdy je ještě vonná složka zaznamenatelná.

   Složité? Jednodušší možná bude, když si řekneme, že čím Olie Jahody

vyšší FD faktor je, tím vyšší intenzita je té které vonné složky ve směsi, kterou cítíme (nikoliv její množství: D). Obvyklou metodou analýzy a měřící chutě a vůně v potravinách (nejen) je tzv. Head-space analýza, vzorky jsou uzavřeny do skleněných nádob a uvolňovaný plyn je analyzován chromatografií - hmotnostní spektrometrií.  

 ahodamala


   A nyní už k tomu, jaké tóny v jahodové vůni najdeme.

   Budete jistě překvapeni (stejně jako my), že na prvním místě
je vůně karamelu (mírně připáleného) (FD 4096!),
následují ovocné tony (FD okolo 400)
zelené (listoví) tóny (FD cca 1000),
pak přichází tóny kyselé a sladké a v nemalé míře také tóny máslové.

Jahoda vydala své tajemství.

  Ať už jahody obsahují 4-hdyoxy-2,5imethyl-3(2H)-furanonu kolik chtějí a vůbec všechny ty methy ethyl butanony, nás zajímá, jak tento soubor molekul působí na naši psýchu.

Vůni jahod lze označit za snivou, radostnou, svádivou, vzrušující, mysl povzbuzující, uvolňující.
Je sladká, neutrální v teplotním podání (spíše chladivá).
 

 

Má hypotonické účinky - snižuje napětí ve svalech a celkově posiluje nervovou soustavu. Má vliv na naši náladu v pozitivním slova smyslu a zmírňuje stres.
A kde lze jahodovou vůni použít? Inu to je nasnadě: kdekoliv, kde je nabízeno zboží pro děti, v cukrárnách (nejlépe u vstupu do obchodu). Kombinovat lze jahodu úspěšně s vanilkou.

Olie Jahodysniva_ukazuje doleva_1

   Ovšem, nezapomeňme na to, že jahoda je také vášnivá. Pravda, vášeň vyvolávají spíš neverbální projevy svůdných rtů, jak se ústa zakusují do sladké jahody v odrazu světel svíček ve sklence šampaňského vína.

  Netřeba se rozepisovat, protože by na nás mohlo přijít mravnostní.


  Stačí říci, že jahodovou vůni můžeme použít i ve společenských místnostech, kde uvolňuje náladu,
jejím vlivem se lidé spontánně usmívají a jsou na sebe milí.


Shrnuto, podtrženo:
jahoda vede ve všech prostorách, kde jsou děti a kde chceme, aby se lidé měli rádi a s chutí konzumovali předložené potraviny. Postavte osvěžovač s jahodovou vůní vedle stroje na zmrzlinu a uvidíte, jak nestačíte plnit kornouty.

A dvě perličky na závěr:
Víte, že jahoda je jediný plod, který nemá semena uvnitř dužiny, ale na své slupce?
A víte, že diváci na Wimbledonu sní za čtrnáct dní sní okolo milionu jahod,
tedy téměř 30 tun?
Ne?
No tak nyní už ano.


-Olie-

 

 

 

Olie ležící ukazuje vpravo

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.